Magisk mælk

Magisk mælk

Der er så meget fint at sige om modermælk, så det har jeg tænkt mig at gøre. Modermælk er nemlig helt magisk. For noget tid siden var jeg til foredrag med to skønne sundhedsplejersker, som kunne fylde lidt på min viden og det er der altså blevet et blogindlæg ud af.  

Den magiske modermælk:

Modermælk indeholder så mange fantastiske ingredienser, at ingen modermælkserstatning når den ægte vare til sokkeholderne. I modermælken findes antistoffer, som sørger for at de patogene bakterier ikke sætter sig fast i tarmen og laver ballade. Modermælken indeholder hormoner, navnlig væksthormonet som hjælper barnet på vej i dets udvikling og ikke mindst i dets tarmes udvikling.

Det fine er, at mælken ændrer sig efter barnets behov. De første par dage vil den være meget rig på protein og lidt lavere på fedt og sukker. Senere regulerer næringen i mælken sig, så det hele tiden følger barnets næringsbehov. Selv endda under amning vil den sidste mælk være federe end ved måltidets begyndelse, fordi fedtet er med til at påvirke barnets appetitregulering. Jeg ved ikke med dig, men jeg er simpelthen så fascineret over hvor klog vores krop er, og hvor meget vi kan selv. Vi er jo et helt medicinskab.

Nu skal du ikke blive bange, men en anden fantastisk ting som også hører med i modermælken er kulhydrater. Altså sukker. Og så er det lige, vi skal huske på det her med, at sundhed er individuelt, for allerede under foredraget var nogle ved at få åndenød over mængden af sukker i modermælken. Det skal man ikke få, barnet har super meget behov for al den sukker, som er helt med vilje fra naturens side. Dels indeholder modermælk en hel del laktose, men den indeholder også kortkædet sukkermolekyler ved navn oligosakkarider, som virker stimulerende på tarmenes dannelse af mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterier er det nye sort! Man forsker mega meget i det i øjeblikket og mener, at nøglen til et godt helbred ligger der og svømmer rundt i tarmene. Så hvis du ikke er helt opdateret på dine baktusser, skulle jeg hilse og sige, jo flere jo bedre!

Nu hvor vi taler om sukker, vil jeg dele en lille tanke med dig. For modermælk er det første barnet nogen sinde smager. Det er en af de første erfaringer som barnet gør sig. Den søde smag af modermælk bliver den første oplevelse af tryghed – når barnet er utrygt og græder, får det mælk fra moren. Den søde smag kobler barnet sammen med tryghed. Når barnet så bliver ældre, har mange forældre tendens til at trøste med sukker ’var det slemt hos lægen? Så får du en slikkepind bagefter’-agtigt. Er der noget at sige til, at vi i dag køber Marabou chokolade når vi har kærestesorger, eller belønner os selv med kage efter en hård dag på arbejdet? Der er ikke noget frygteligt i det, men se lige hvor tidligt mønsteret starter, der er en dybt grundlæggende årsag til, at det kan være så svært at slippe den sukkertrang.

Det sidste jeg vil dele med dig handler slet ikke om modermælk med derimod om bryster. De søde sundhedsplejersker sagde noget meget vigtigt og meget klogt. Vi får ikke hængebryster af at amme. Brystet ændrer sig hver eneste gang vi har menstruation og de ændrer sig særligt meget under graviditeten. Vi skal altså ikke stoppe med at amme, fordi vi frygter at vi ikke har nogen barm bagefter. Den var sikkert forsvundet alligevel pga. alle de hormonelle forandringer en graviditet fører med sig. Til gengæld skal vi huske at ingen erstatninger kan måde sig med den ægte vare. Wauu siger jeg bare!

 

Her ses babylauras fødder, hun behandles med zoneterapi.

Skriv et svar