Lidt om søvn

Lidt om søvn

Kender du det når der er en rigtig god film i fjernsynet og man liiige skal have slutningen med inden man går i seng. Når filmen så er færdig skal man lige tjekke facebook inden man går ud og børster tænder. Pludselig er klokken mange og når man endelig ligger i sengen er det super svært falde i søvn, for man er helt stresset over at man ikke sover endnu?

 

Søvn har stor betydning for et godt helbred og for psykisk velvære. Derfor er det vigtigt at vi prioriter vores sengetider, selv i en travl hverdag. For lidt søvn får kroppen til at øge insulinmængden i blodet hvilket på sigt kan give os type 2 diabetes. Undersøgelser viser, at folk der kun sover 5 timer flere gange om ugen har forhøjet risiko for blodpropper. Koncentrationsevnen og hukommelsen bliver sat på voldsom prøve når vi ikke får sovet nok, det viser sig at kirurger som ikke er veludhvilet laver 15% flere fejl. På mange måder er søvn en lidt magisk ting lige som vand, fordi vi ikke bare kan erstatte søvn med en lille pille der indeholder alt det gode søvnen gør for vores krop. Hemmeligheden bag en god søvn og dermed et godt helbred, sidder ca. en centimeter over øjnene, mellem øjenbrynene. Nemlig i pinialkirtle som er en endokrinkirtel der fungere som vores indre ur. Det er her vores nerve, hormon og immun-system bliver styrret fra og det er pinialkirtlen der sørger for at vi bliver restitueret i løbet af natten og at kroppen ikke ældes for hurtigt. Pinialkirtlen producere hormonet og antioxidanten melatonin som er søvnhormonet der påvirkes af lys og mørke. Derfor har vi tendens til at blive trætte i vinterhalvåret, hvor det er meget mørkt og samtidig har vi ofte mindre brug for søvn i sommeren hvor der er meget lyst uden for. I det hele taget skal der noget så simpelt til, som lys og mørke på de rigtige tidspunker, for at regulere vores søvnrytme.

 

Vi skal have ro til at gro

For at skabe de bedste mulig betingelser for en god nattesøvn, er det en god ide at sove i mørke om natten og sørger for at være uden for i lyset om dagen (helst i en time). Det er med til at stimulere og give en naturlig balance i vores produktion af metatonin. Ro og regelmæssighed er også nøgleordene for en god nattesøvn,. Det er en fordel at vende kroppen til at gå i seng og stå på op samme tidspunkt hver dag. Der ud over er det en god ide at sørger for at kroppen er i ro inden vi skal sove. Vi kan for eksempel slukke tv’et og computeren en times tid inden vi kryper til køjs. Bytte aftenkaffen ud med urtete som også får kroppen til at falde til ro.  Faktisk kan man også spise sig til en god søvn. Serotionin fremmer nemlig dannelsen af melatonin, så fødevare så som kiwi, blommer, ananas, skimmelost, tomater, valnødder er godt at spise om aftenen, da de indeholder serotoning eller forstadiet til det.

 

Søvn og anbefalinger:

Det anbefales at vi ca. sover 7,5 timer om natten men er det så bare ens for alle? Slet ikke, lige som alt andet der er sundhedsfremmende er søvnrytmen også individuel og foranderlig hele livet igennem. Vi danner for eksempel mindre melatonin med alderen, så ældre mennesker har sjældent brug for lige så meget søvn som os andre. Til gengæld har de brug for flere middagslure i løbet af dagen.

Et godt og gammelt råd omkring søvn er, ikke at lade solen gå ned over din vrede, om rådet ligefrem er med til at øge dannelsen af melatonin er jeg ikke sikker på, men det er bestemt en god strategi for at opnå indre ro og velvære.

 

Maria Jacobsen

Skriv et svar